13 Şubat 2010 Cumartesi

MODA DEHASINA VEDASon yılların en yaratıcı tasarımcılarından Alexander McQueen’in ani ölümü moda dünyasını alt üst etti.
2009-2010 sonbaharkış defilesi hafızalardan silinmeyen bir şovdu. Gerçi her defilesi teatral havasıyla modadan çok daha fazlasını ifade ediyordu; yaratıcı, renkli ve şaşaalı oluyordu.Moda dünyasının devrimci ve dâhi tasarımcısı Alexander McQueen! Üstelik daha 40 yaşındaydı.Londra Moda Haftası’nın heyecanını yaşayan moda dünyası, şimdi McQueen’in ani ölümüyle yasta. Üç yıl önce intihar eden yakın arkadaşı Isabella Blow’un ölümü, Alexander McQueen’i çok sarsmıştı. Kısa süre önce de annesini kaybeden ve bunalımda olduğu söylenen modacının, arkadaşı Isabel’in yolundan gittiği tahmin ediliyor. Twitter sayfasına son olarak melankolik mesajlar yazması da bunalımda olmasına bağlanıyor. Kış defilesinde “Benim her şeye öfkem var” diyen McQueen, bu sona dair bir şeyler anlatmak istiyordu belki de, kim bilir? Her zaman çarpıcı tasarımlarıyla karşımıza çıkan ünlü İngiliz tasarımcı Alexander McQueen, Paris Moda Haftası’ndaki defileleriyle her defasında moda dünyasına damgasını vurdu. Koleksiyonlarında sürekli kullandığı ekose, İngiliz bayrağı ve kurukafa onun imzası olmuştu. Tasarımlarındaki çarpıcı form ve kesimler ise McQueen’in zekasının kanıtıydı. Yarattığı kıyafetleri tamamladığı yüksek platformlu ayakkabılar, moda tutkunları için arzu nesnesiydi. Kullandığı her malzemeyi fantastik bir yolculuğa çıkaran McQueen, tasarımlarıyla olay yarattı.
“PARA İÇİN HİÇBİR ŞEY YAPMAM” DİYORDU
Alexander McQueen küçük yaşta, üç kız kardeşi için kıyafetler tasarlarken anlamıştı modacı olmak istediğini. Dünyadaki en iyi moda okullarından biri sayılan Londra’daki Central St. Martin’s Akademisi’nden mezun olduktan sonra, Anderson&Shepherd ve Gieves&Hawkes gibi İngiltere’nin ünlü moda evlerinde çalıştı. Barmans&Nathans’da tiyatro kostümleri konusunda staj yaptı. Ardından moda dünyasında kendi çizgisini göstermeye başladı. 1992 yılında tasarımlarına kendi imzasını atmaya başlamadan önce, Koji Tatsuno ve Romeo Gigli’de çalıştı. Givenchy’nin baş tasarımcısı olması, kariyerinin dönüm noktasıydı. Modanın Oscar’ı olarak kabul edilen “İngiltere’de Yılın Modacısı” ödülünü tam dört kez aldı. Huysuzluğuyla tanınan tasarımcı, “Bulunduğum yere parayla gelmedim, bu yüzden paraya değer vermem ve para için hiçbir şey yapmam” diyordu. Alexander McQueen ve alt markası McQ için tasarımlar yapıyordu.
ÜNLÜLERİN FAVORİ MODACISI Alexander McQueen, Kate Moss, Naomi Campbell, Sarah Jessica Parker, Kate Blanchet gibi ünlü isimlerin hem yakın arkadaşı hem de modacısıydı. Lady Gaga, Rihanna gibi giyimleriyle dikkat çeken yıldızlar da McQueen’den vazgeçemiyordu. Hatta Lady Gaga’nın son klibindeki “Armadillo” ayakkabıları da McQueen imzalı.
FANTASTİK “Anarşist ruhluyum” diyen McQueen, şaşaalı ve dramatik defileleriyle moda tarihine adını yazdırdı. Kullandığı her malzemeye fantastik bir yorum getiren ünlü tasarımcı, çarpıcı formlarıyla her defasında olay yaratıyordu.
HT Cumartesi:Esra Çoruh
Tasarımlarından Bazıları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder