8 Kasım 2010 Pazartesi

08 Kasım 2010 Pazartesi
X Işını Nedir? X ışını buluşu Google Doodle'ı oldu!
X ışını 19. yüzyılda Röntgen tarafından bulunmuştu ve olay bu gün Google ana sayfasında hatırlatıldı. X ışını Ampul yüzeyinin katot ışınıyla bombardıman edilen kısımlarında meydana gelirler. X ışınının yapısını bilemeyen Röntgen bu yüzden bu ışınlara X adını vermişti. X ışını ışık ışınıyla aynı özelliktedir,fakat frekansları daha büyük olan elektromagnetik ışımalardır.
X ışınının yapısını ise 1912 yılında Alman Fizikçi Von Laue buldu. X ışını Doğadaki görünür ışık yada radyo dalgalarına benzeyen bir elektro magnetik ışınım biçimidir. X ışını da diğer ışınlar gibi boşlukta yol alırlar. X ışınının bir diğer özelliği ise gözle görünmez olmalarıdır.
X ışınına ayrıca Röntgen'in bulmasından dolayı Röntgen ışını adı da verilmiştir. X ışını, vakum lambasındaki hedefin elek tronlarla bombardıman edilmesi sonucu elde edilir. Ayrıca X ışınının maddeye işleyebilme özelliğine ise sertlik adı verilmektedir. X ışını bu gün Google ana sayfasında özel bir tasarım ile ana sayfa da yer aldı.
X ışınını bulan Röntgen'in bu buluşu kendisi adına en önemli buluşlardan biri..X ışınını bulan Röntgen öğrenimini Zürih'te gerçekleştirdi. X ışınını bulan Röntgen Würzburg ve Kundt'un da asistanlığını yapmış bir isim. X ışınını bulan Röntgen ayrıca Münih Üniversitesindede profesörlük yaptı...
X ışınını, vakumda elektrik deşarjı deneyi sırasında rastlandı sonucu buldu. Deşarj tüpünün yakınında ki bir floresan ekranının, deşarj sırasında ışıldayışını fark eden Röntgen araya bir mukavva parçası konulduğunda zayıflayarak devam ettiğini gözlemledi. Bu olaya katot ışınlarının deşarj tüpü çeperinde çarptığı sırada meydana geldiğini fark etti. Ve bu olaya hiç bilinmeyen ışınların yol açtığını anladı. Bu ışınlara Röntgen X ışını adını verdi.
X ışınını bulan Röntgen bu olay ile tıp alanına da önemli bir katkıda bulunmuş oldu. X ışını ile ilgli tüm detayları ve ayrıntıları yine sitemizden takip edebilirsiniz...
medya73.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder